mandag 6. juni 2016

Grønn pris for revolusjonerende generator

Av Atle Abelsen, Teknomedia


Pål Keim Olsen har mottatt Grønn Fases Energipris 2016. Hans innovasjonsbragd er en generator som kan øke energiutbyttet fra havvindturbiner med opptil fire prosent.

– Årets vinner har vist en uvanlig kreativitet og innovasjon, sier avdelingsdirektør Rune Volla i Forskningsrådet om prisvinnerens bidrag.  Det kom i år inn 17 forslag fra kandidatene på master- og doktorgradsnivå, og Pål Keim Olsens revolusjonerende høyspenningsgenerator for offshore vind var i en klasse for seg.

Christer Heen Skotland mottar Grønn Fases Energipris 2016 på vegne av vinneren, Pål Keim Olsen.
Avdelingsdirektør Rune Volla i Forskningsrådet deler ut prisen.
Prisvinneren Pål Keim Olsen var på reise og kunne ikke møte personlig.               Foto: Atle Abelsen

Olsen har allerede patentert konseptet. Hans kollega Christer Heen Skotland, som i Olsens fravær mottok prisen på vegne av ham, forteller at samarbeidet mellom industrien og forskningen på NTNU har vært av avgjørende betydning for ham.

– Pål forsikrer at premiepengene vil gå inn i de budsjettene som har med videre samarbeid mellom industri og forskning å gjøre, sier han.

Juryens begrunnelse

Programkoordinator Ane Brunvoll i ENERGIX deltok i juryen, og forteller at de ble imponerte av hvor stor effekt vinnerforslaget kan ha dersom det blir realisert.